Zonneactiviteit

HMI Intensitygram, actueel

 

De ‘HMI Intensitygram’ is een van de beelden die door de Solar Dynamics Obervatory (SDO) satelliet worden gemaakt. De SDO is de eerste missie van het ‘Living With a Star’ (LWS) -programma van de NASA. Dat programma is opgezet om de oorzaken van variabiliteit van de zon en de gevolgen ervan op aarde te begrijpen.

 

Belangrijk invloeden op aarde worden afgeleid van ‘Zonnevlekken’. Zonnevlekken zijn relatief donkere vlekken op het oppervlak van de Zon. Het oppervlak van de Zon vertoont periodiek donkere vlekken. De zonnevlekken hangen samen met relatief koelere plekken op de Zon. Deze relatieve afkoeling wordt veroorzaakt door sterke magneetvelden die de convectie van van plasma bemoeilijken. Daardoor wordt de warmteaanvoer vanuit het binnenste van de zon tijdelijk verminderd. Na verloop van tijd verdwijnen de zonnevlekken weer. Meestal verschijnen zonnevlekken in paren, elk met een tegenovergestelde magnetische pool (Wikipedia).  De variatie in de Zonneactiviteit maakt een elfjarige cyclus door, de ‘Zonnecyclus van Schwabe’. Gedurende de perioden met de meeste activiteit, de zogenaamde Zonnemaxima, verschijnen zonnevlekken.

 

Er lijkt een duidelijke correlatie waarneembaar tussen met name de Zonneminima en ‘ons weer’, alhoewel het IPCC et al. dat ontkent. Het is onmiskenbaar dat in de perioden met  een lage Zonneactiviteit het weer op aarde ‘langzaam’ verloopt. Zoals uit onderstaande grafiek blijkt, strekken perioden met maxima en minima zich over meer dan een jaar uit.  Drukgebieden liggen langdurig ‘vast’ en weersituaties veranderen maar nauwelijks. Dit heeft in onze regio in lange warme zomers (1976, 1994, 1995, 2018) geresulteerd, maar ook in lange koude winters (1954, 1956, 1963, 1985, 1986, 1997). In al die perioden was er sprake van een omvangrijke hogedrukgebieden boven noord Europa. Kleurrijke ondersteuning voor de hypothese dat de Zonnecycli sterk bepalend zijn voor het weer op aarde is dat er uitsluitend Elfstedentochten zijn verreden in winters gedurende een Zonneminimum.