6,5 °C

Over het weerstation

LET OP: Systeem in opbouw, data is gesimuleerd!

Welkom op de website van het weer Oentsjerk!


De kern van het vernieuwde systeem bestaat uit de Vantage Pro2 console en sensoren van Davis Instruments, samen met een Raspberry-Pi mini-computer waar de WeeWX applicatie op is geïnstalleerd. WeeWX maakt de info van de sensoren leesbaar en verwerkt dit in de webpagina's. De volledige webpagina's worden naar de serviceprovider gestuurd die deze op haar beurt weer publiek beschikbaar stelt. Voorheen was hiervoor een Windows 10 server 24/7 in bedrijf, die de data in XML en de grafieken naar de serviceprovider stuurde. Daar werd deze info in een relatief trage WordPress website leesbaar gemaakt.
Belangrijke voordelen:

  • de server verbruikte zo'n 875kWh/jaar (ca. €225), de Raspberry-Pi circa 25kWh/jaar (ca. €6,50).
  • Afscheid van WordPress, dus ook afscheid van de hackers.

De standaard WeeWX webpagina's zijn vorm gegeven met de Belchertown template, gemaakt door Pat O'Brien. De webcam toont 2 minuten 'live' beeld. De weerkaart met radar, maar ook wind, temperaturen, drukgebieden, etc. wordt geleverd door Windy, waar ook dit weerstation een bijdrage aan levert. Daarnaast wordt de informatie ook gedeeld met de lokale nieuwssite Wâldnet en de internationale websites Windfinder, MetOffice WOW, Awekas en WeatherUnderground.

  • Weerstation: Simulator
  • Raspberry-Pi uptime: 21 dagen, 18 uren, 43 minuten
  • WeeWX uptime: 0 dagen, 6 uren, 50 minuten
  • WeeWX versie: 3.9.2
  • Belchertown template versie: 1.0.1

Opmerking: de uptime van WeeWX is altijd minder dan 24 uur omdat er elke nacht een backup wordt gemaakt, waarna WeeWX opnieuw wordt gestart.

Voor vragen, opmerkingen, tips, etc. is een e-mail welkom op admin[at]oentsjerk.eu (vervang [at] door @).


Oentsjerk, februari 2020