Over het weerstation


Het dorp Oentsjerk (Oenkerk) in Friesland maakt deel uit van de streek Trynwâlden en ligt globaal tussen Leeuwarden en Dokkum.

WS

De kern van het systeem bestaat uit de Vantage Pro2 console en de draadloze sensoren van Davis Instruments, samen met een Raspberry-Pi mini-computer, waar de WeeWX applicatie op geïnstalleerd is. WeeWX maakt de info van de sensoren leesbaar en verwerkt dit tot webpagina's en stuurt deze naar de provider. Een 'broker' leest elke ~1,5 seconde de gegevens van het weerstation uit. De startpagina in de browser haalt deze broker-gegevens continue op, waarmee een 'live' beeld van het weer verkregen wordt.


Voorheen was hiervoor 24/7 een Windows 10 server in bedrijf die de data en de grafieken naar de provider stuurde, waar dit in een relatief trage WordPress-website leesbaar werd gemaakt.

Belangrijke voordelen:

  • de server verbruikte zo'n 875kWh/jaar (ca. €225), de Raspberry-Pi circa 25kWh/jaar (ca. €6,50).
  • afscheid van WordPress, dus ook afscheid van de hackers.

De standaard WeeWX webpagina's zijn vorm gegeven met de Belchertown template, gemaakt door Pat O'Brien. Deze template is ingericht naar de lokale situatie. De webcam toont 2 minuten 'live' beeld in de richting NNW. De weerkaart met radar, maar ook wind, temperaturen, drukgebieden, etc. wordt geleverd door Windy, waar ook dit weerstation een bijdrage aan levert. Daarnaast wordt de informatie ook gedeeld met de lokale nieuwssite Wâldnet en de internationale websites Windfinder, MetOffice WOW, Awekas en Wunderground. De verwachtingen en daarmee ook de aansturing van de weer-iconen wordt (vooralsnog) betrokken van Darksky.

De data van 1 janauri 2015 tot en met 6 mei 2020 zijn geïmporteerd uit het vroegere systeem.

Oentsjerk, mei 2020