Wellicht door de kleur van mijn haar;) mag ik al een poosje niet meer op mijn werk verschijnen. In mijn werkzame leven mocht ik mij, met roots in de energiesector en later ook in de zorg, zo'n 40 jaar met ICT-ontwikkelingen bezig houden. Vanaf de 90er jaren van de vorige eeuw draaide dat vooral om EAI (Enterprise Application Integration). EAI draait om de wijze waarop IT-systemen tussen organisaties, maar ook intern tussen afdelingen en devisies, op data-niveau met elkaar communiceren. Belangrijk punt daarbij is waar de enkelvoudige verantwoordelijkheid voor data-entiteiten moet liggen. Van begin tot eind een prachtige tijd geweest! Met die historie durf ik nog steeds wel een beetje mee te denken over het digitale klimaat waarin we vandaag de dag verkeren. Daarom zo nu en hier een 'blogje' over de digitale wereld.

zeg het maar...
Website: melding en vernieuwingen
Als eerste een toelichting op de melding van browsers dat deze website niet veilig zou zijn. Lees of er altijd risico's kleven aan http ten opzichte van https. Ook wordt iets wat niet met cookies te maken heeft, beoordeeld as cookies! Tikje vooringenomen is dat. Het tweede punt gaat over vernieuwingen op de website. Misschien heb je gemerkt dat enkele items op de website begin dit jaar wel eens stil hebben gestaan. Dat was het gevolg van veel verbouwingen in het totale systeem in die periode.Je vindt de berichten hier: melding en vernieuwingen.
WhatsApp: Aan wie geef je wat allemaal prijs?
Sinds de recente politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten is er ook een aanzienlijke interesse in het doen en laten en het vergaren van vermogens, in het bijzonder van de eigenaren een aantal big-tech bedrijven. Meta, de eigenaar van WhatsApp, claimt al veel langer dat de berichten tussen verzender en ontvanger versleuteld wotden uitgewisseld en daardoor 'veilig' zijn. Dat klinkt prachtig, maar er is meer, eigenlijk veel meer aan de hand met WhatsApp.
Een tipje van de sluier over 'aan wie geef je wat allemaal prijs?'.
Smartphones en apps: Wie gluren er met je mee?
De smartphone is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Wat ooit begon als GSM, de mobiele tefoon, groeide met berichtendiensten en camera's tot fototoestellen waarmee je ook nog kon bellen. Inmiddels zijn het minicomputers met een rekenkracht waarbij de 'echte' computers van enkele decennia terug in het niet vallen. En deze smartphones staan bol van de applicaties ('apps'), maar wat doen die allemaal?
Opvallend veel van deze apps roepen de vraag op Wie gluren er met je mee?.
Is 'Open Source' de oplossing?
Deze column is nog niet beschikbaar. Wil je het binnenkort nog eens proberen?
Reageren? Graag via BlueSky.